artrose

Hoe krijg je Artrose?

Geplaatst in Gezondheid

Artrose ontstaat wanneer er gedurende een lange periode meer kraakbeen rondom de gewrichten slijt dan er natuurlijk door het lichaam aangemaakt kan worden. Door deze slijtage verslechterd de kwaliteit van het kraakbeen en komen zenuwen bloot te liggen. De wrijving van botten direct op de zenuwen resulteert in een chronisch pijngevoel.

Naast de slijtage van het kraakbeen neemt ook het volume aan synovium af. Deze vloeistof is nodig om gewrichten soepel te laten draaien en werkt schokabsorberend. Bij te weinig synovium tussen je gewrichten zullen botten ook als er nog voldoende kraakbeen aanwezig is langs elkaar heen beginnen te schuren. Dit proces versnelt ook de slijtage van het kraakbeen.

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Eigenlijk iedereen boven de zestig jaar lijdt wel aan een waarneembare mate van artrose. Er zijn echter ook gevallen bekend waar het al in de laat twintiger jaren bij mensen toetreedt.

Artrose is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland

In 2000 kwamen er ongeveer 260.000 personen boven de 55 jaar met heupartrose voor. Bovendien waren er 335.000 mensen die leden onder de gevolgen van knieartrose. De verwachting van het RIVM is dat het aantal artrose gevallen tussen 2000 en 2020 met 38% gaat toenemen.

Artrose is trouwens niet een ziekte die zich beperkt tot de mens. Ook dieren zoals honden, katten maken op latere leeftijd de ziekte mee.

Erg interessant, maar wat zijn de meest gangbare oorzaken van artrose?

Alhoewel er een duidelijk verband is tussen ouderdom en artrose, zijn er ook andere factoren die meespelen in de kans op (hevige) artrose klachten.

De risicofactoren voor het ontstaan van artrose zijn:

  • Chronische overbelasting of verkeerde belasting door het aanhouden van een verkeerde houding tijdens sport of werk.
  • Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels.
  • Trauma in beschadigde gewrichten bijvoorbeeld door sportletsels kan ook eerder artrose ontstaan.
  • Erfelijkheid; artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is in een bepaalde mate erfelijk.
  • Ontstekingsreactie; artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het lichaam. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.
  • Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de risicofactoren en behandelingsmethoden voor artrose. Zo is er verband gevonden tussen lage Vitamine C, D en K waardes en de manifestatie van artrose.

    Altijd op de hoogte van het nieuwste nieuws!

    Wil je meer weten over artrose en de nieuwste inzichten en behandelingsmethodes op de voet volgen? Bezoek dan eens Artrose-Blog.nl.