Stoppen met roken

Hoe krijg je direct geen zin meer in een sigaret?

Geplaatst in Gezondheid

Rond de jaarwisseling denk je na over de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Een van de wensen die bij velen op dit (denkbeeldige) lijstje staat is het succesvol willen stoppen met roken. Dit blijkt echter lastig vol te houden en door te zetten. Vaak vallen we al na een paar dagen terug in ons oude, vertrouwde patroon.

In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je direct kunt stoppen met het roken van tabakssigaretten. Het is immers hoogtijd dat we nu echt doorzetten!

Waarom is stoppen zo lastig?

De rookverslaving gaat niet enkel om de drang naar het binnenkrijgen van nicotine, maar manifesteert zich ook in de aangeleerde routine en associatie van het roken. Hiermee bedoelen we dat je er aan gewend bent geraakt dat je bij bepaalde rituelen of situaties een sigaret opsteekt om verveling tegen te gaan, bij het opstaan of tijdens een gesprek bij het uitgaan. Je kunt dan wel de lichamelijke behoefte naar nicotine afleren, maar als je niet genoeg wilskracht aanwenden om te voorkomen dat je je rot voelt in bepaalde sociale situaties waar anderen ook roken, dan zal het stoppen toch vroeger of later strandden.

Zo stop je eenvoudig zonder ontwenningsverschijnselen!

Je kunt geleidelijk aan leren omgaan met minder nicotine door te kiezen voor nicotinepleisters, een elektrische sigaret of nicotine kauwgom te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je echt wilt stoppen met tabak roken. Het moet 100% uit jezelf komen!

Wij raden je aan om niet met het aantal sigaretten dat je rookt te minderen om op die manier te wennen aan minder roken, vaak werkt die aanpak niet zo goed daar je snel in je oude gewoontes terugvalt. De e-sigaret biedt hier uitkomst. Het is beter om vanaf de dag dat je besluit te stoppen met het roken van ongezonde sigaretten/sigaren direct de overstap te maken naar de e-sigaret. Al velen gingen je voor!