winterproof tuin

Hoe krijg je een winterproof tuin?

Geplaatst in Overig, Vrije tijd

De dagen worden korter en de nachten worden kouder: koning winter staat voor de deur. Tijd om gezellig veel binnen te zijn, en dus ook veel tijd binnen door te brengen. De tuin wordt ingeruild voor de huiskamer en de zon maakt plaats voor vorst. Het is tijd om je tuin winterklaar te maken. Hoe je je tuin winterklaar krijgt? Nou, zo:

1. Maak je gazon egaal

Na de zomer is menig gazon behoorlijk uitgeput. De vele lange avondjes ravotten op het gras en gezellig bbq’en met de hele familie hebben er wel in gehakt. Egaliseer en repareer je gazon bij voorkeur in het late najaar of het vroege voorjaar. Zorg dat het gazon her en der wordt bijgezaaid als het dorre plekken bevat. Zorg ook voor een rechte, egale ondergrond. Is het gazon compleet verwoest, zorg dan dat je met graszoden een nieuw gazon aanlegt. Op die manier is je gazon in de lente weer helemaal klaar voor gebruik.

2. Denk aan de visjes!

Zorg dat je visjes niet stikken door een te dikke laag ijs. Let daarom op dat je een (drijvende) ijsvrijhouder in je vijver legt. Die zorgt ervoor dat het water nooit zover bevriest dat er geen zuurstof meer bij kan.

3. Help planten een handje

Verschillende soorten planten kunnen niet of moeilijk tegen vorst. Bijvoorbeeld (sub)tropische en/of mediterrane planten. Hoe je een plant of boompje tegen de koude en vorst moet beschermen hangt af van het type plant. Je leest er in dit artikel alles over.

5. Sluit waterleidingen af

Je tuinkraan zul je tijdens de winter niet nodig hebben, en daarom is het verstandig om de leidingen af te sluiten. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de leiding stuk vriest en komende lente en zomer dus ook niet meer werkt. Het is verstandig om na het afsluiten van de watertoevoer de kraan nog even open te draaien om het laatste beetje water eruit te laten lopen.