Speelkar

Hoe krijg je een houten speelkar gebouwd? – Bouwtips

Geplaatst in Creatief

In de afgelopen jaren zijn er vele soorten speelgoed uitgebracht die tot meerdere hypes hebben geleid. Zo waren Pokémonkaarten zeer populair en werden tollen in een nieuw jasje gegoten. Beyblade was namelijk een serie die op tv kwam en daarin speelden stoere jongens met opwindbare tollen. Houten speelgoed bestaat echter al honderden jaren maar doet het nog steeds zeer goed.

Fabrikanten maken het houtwerk aan de lopende band maar het is ook zelf mogelijk om aan de slag te gaan. Houten speelgoed maken is leuk om te doen en kan voldoening geven. Het is namelijk prachtig om te zien als kinderen uren plezier beleven aan zelf gemaakt speelgoed. Je kunt bijvoorbeeld een poppenhuis bouwen, een auto of hobbelpaard maken.

Voorbereidingen houten speelgoed maken
Iedereen kan beginnen met het knutselen van speelgoed. Hiervoor heb je geen grote houtbewerkingsmachine nodig want je kunt prima vooruit met wat zagen en ander gereedschap. De meeste mannen hebben wel een zaag, hamer of boor in huis. Mocht je dat niet hebben, kan een familielid of buurman je vast wel verder helpen.

Het is wel belangrijk dat je vooraf een idee hebt wat je wilt gaan maken of hier informatie over opzoekt. Op internet zijn diverse voorbeelden en (bouw)tekeningen te vinden. Ook zijn er een aantal boeken geschreven over houten speelgoed. Hierin zijn duidelijke instructies te vinden aan de hand van afbeeldingen en tekst.

Maak een speelkar!

Het is niet moeilijk om een speelkar te maken voor de kinderen. Ze zullen er veel plezier in beleven want ze kunnen poppen of speelgoed vervoeren maar wellicht past een speelmaatje er ook in. Binnen 1,5 uur is het mogelijk om de speelkar in elkaar te zetten. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Houten krat
  • 4 pvc wielen
  • Moeren, sluitringen en schroeven
  • Wollen koord

Boor vier gaten in de binnenhoeken van de krat en zet de wielen vast met behulp van een sluiting, een moer en een schroef. Hierbij is het van belang dat de wielen goed vast zitten maar dat ze wel rond kunnen draaien. Aan de voorzijde moet je nog twee gaten boren waar het wollen koord doorheen kan. Hierdoor kunnen kinderen de speelkar voort trekken.

4.0
01