Hortensia bloeien

Hoe krijg je je hortensia weer aan het bloeien? Praktische TIPS

Geplaatst in Vrije tijd

Het opfleuren van de tuin kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om een vijver aan te leggen, een ornament toe te voegen of simpelweg voor bloeiende planten te zorgen. Veel mensen zullen dan uitkomen op buxus of een paar hortensia’s. Als deze planten niet goed verzorgd worden, loop je het risico dat er het tweede jaar geen bloemen meer in komen.

Hortensia’s zijn natuurlijk niet zo makkelijk te onderhouden als zijden bloemen. Het is niet een kwestie van afstoffen en er verder geen omkijken naar hebben. Slechte verzorging kan er toe leiden dat de hortensia’s groen blijven en dus geen bloemen of knoppen meer krijgen. Daarom enkele tips die helpen om deze plant mooi bloeiend te houden.

Tip 1: Zorg voor voldoende zon

Hortensia’s zijn zonaanbidders, wat betekent dat ze opbloeien door veel zonlicht. Let daar op tijdens het plaatsen van de planten in de tuin. Het is af te raden om de hortensia’s op een donkere plek neer te zetten waar ze weinig zonlicht krijgen. Ook moet je ervoor zorgen dat ze goede en regelmatige voeding krijgen. Hiervoor zijn middelen te koop bij tuincentra zoals tuinmest.

Tuinmest voldoet maar het gebruik van organische koemest is nog beter. Je moet de hortensia’s regelmatig bijmesten en de koemest geeft langzaam zijn voeding af. Daarnaast wordt de kwaliteit van de grond verbeterd. Het kan lonen om langs een boerderij te gaan en te vragen of je wat mest kunt overnemen. Bij boerderijen staan niet voor niets zo’n mooie bloemen buiten.

Tip 2: Snoei goed maar voorzichtig

Het flink snoeien van de hortensia’s in het eerste jaar kan ervoor zorgen dat er in het volgende jaar geen of weinig bloei ontstaat. Daarom is het aan te raden om de plant voorzichtig te snoeien. Natuurlijk kun je wel het oude hout ofwel de dode takken verwijderen. In het voorjaar zie je nieuwe knoppen bloeien en dan is het makkelijker om oud hout te verwijderen.

3.7
09