Hoe krijg je koorts?

Geplaatst in Gezondheid

De normale lichaamstemperatuur van de mens is 37°C. De lichaamstemperatuur is wat lager in de ochtend. Aan het einde van de dag zit men op ongeveer 37,5°C. Er is niet meteen sprake van koorts wanneer je een hogere lichaamstemperatuur hebt dan 37,5 graden. Er is bij een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C sprake van koorts. Om koorts te bepalen zijn er verschillende wijzen. Om de koorts te bepalen is via de anus de betrouwbaarste manier. Je krijgt geen precieze indicatie wanneer je aan de buitenkant van het lichaam de temperatuur opmeet.

Hoe krijg je nu eigenlijk koorts?

Koorts wordt niet gezien als een ziekte maar als slechts een reactie van het menselijk lichaam. Indien het menselijk lichaam de lichaamstemperatuur verhoogd dat verwacht het dat er iets aan de hand is. De lichaamstemperatuur zal gaan stijgen als je problemen hebt met een ontstekingsreactie ergens in het lichaam. Dit doet het menselijk lichaam om hetgeen wat niet goed is gemakkelijker te behandelen. Het lichaam zal de bloedsomloop sneller laten gaan zodat cellen makkelijker kunnen herstellen.

Je krijgt dus koorts wanneer het lichaam een ontsteking of dergelijk heeft gevonden en deze probeert aan te pakken. Het lichaam moet dan harder werken en hierdoor wordt de lichaamstemperatuur verhoogd.

Hoe hoog kan de temperatuur oplopen?

Ons lichaam is een kunstwerk op zich, maar heeft ook zo zijn schoonheidsfoutjes. Wanneer de temperatuur oploopt probeert het lichaam dus een ontsteking an te pakken. Het lichaam kent echter zijn grens niet zo goed. Het kan zijn dat de koorts te hoog oploopt. Het lichaam moet meteen in warmte afnemen wanneer de lichaamstemperatuur boven 40 graden wordt. Een te hoge koorts kan resulteren in de dood. Indien je koorts hebt probeer dan meteen verkoeling te zoeken. Het is slim om de huisarts op de hoogte te brengen. Behandeling van de problemen moet meteen verholpen worden.