Hoe krijg je reizigersdiarree

Hoe krijg je reizigersdiarree?

Geplaatst in Gezondheid

De zomervakantie is voor veel huishoudens begonnen en dat betekent dat veel mensen naar een vakantiebestemming in binnen- of buitenland vertrekken. Nederlandse campings of bungalowparken zijn zeer populair en trekken vooral gezinnen met jonge kinderen aan. Verder trekt een groot deel van onze bevolking naar buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland.

Een tijdje er tussenuit is heerlijk maar kan ook de nodige problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld het kwijtraken van de Handbagage koffer, met pech langs de weg staan of vervelende kwaaltjes zoals uitdroging of reizigersdiarree.

Wat is reizigersdiarree en hoe krijg je het?

Zoals de naam al doet vermoeden ontstaat dit soort diarree tijdens of kort na een reis. Het kan dus gebeuren op de vakantiebestemming maar ook na thuiskomst.  Iemand die last heeft van reizigersdiarree heeft te maken met buikkrampen en moet vaak meerdere malen per dag naar het toilet. De symptomen kunnen drie tot vijf dagen aanhouden.

Bij ernstige reizigersdiarree kan het voor komen dat je meer dan vijf keer per dag ontlasting hebt. Daarnaast zijn hoge koorts of overgeven geen uitzondering. Meestal wordt de kwaal veroorzaakt door iets verkeerd eten of drinken. Hoe warmer het klimaat en hoe slechter de lokale voorzieningen zijn, hoe groter de kans is dat voedsel besmet is met bacteriën. Overigens is het een fabel dat je reizigersdiarree niet in de beste hotels kunt oplopen.

Hoe kun je reizigersdiarree voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeggen ze. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo te proberen geen reizigersdiarree op te lopen. Controleer bijvoorbeeld vooraf de borden, glazen en het bestek om te kijken of er geen etensresten of andere vuiligheden op zitten. In bepaalde landen is het ook aan te raden om niet uit de kraan te drinken.

Flessen water zijn vaak goedkoop in de supermarkt of bij het hotel te verkrijgen. Daarnaast kun je met een temperatuurmeter de temperatuur van het vlees controleren. Als dit te laag is, is het af te raden om dit vlees nog te eten.