Stock Android

Hoe krijg je stock Android op je smartphone?

Geplaatst in Overig

Google heeft geen problemen met fabrikanten die een eigen interface ontwikkelen voor het populaire Android besturingssysteem, maar met de verschillende Nexus producten hoopt het bedrijf wel zijn eigen visie te laten zien aan de consument. De meest recente versies van Android presteren inmiddels in pure vorm bijna net zo soepele en snel als iOS, het besturingssysteem dat op de iPhone draait.

Google Now Launcher

Maar waarom ontwikkelen fabrikanten dan een eigen interface? Vermoedelijk om ervoor te zorgen dat alle producten niet teveel op elkaar gaan lijken. Een standaard Android firmware ziet er namelijk volledig anders uit in vergelijking met de interfaces die we zien op de Samsung, Sony, HTC of LG smartphones en tablets.

Nexus 6 en Nexus 9 interface

Gelukkig lijkt daar eindelijk een oplossing voor te zijn, want Google lijkt een manier te hebben gevonden om in ieder geval deels het besturingssysteem weer over te nemen. Eerder deze zomer bracht het bedrijf namelijk de Google Now Launcher uit in de Play Store, waarmee je het startscherm van de Nexus 6 of Nexus 9 kan kopiëren, zonder dat je daarvoor een geheel nieuw product  moet kopen.

Na het installeren van de launcher op een Android smartphone of tablet (Android 4.1 of nieuwer) ziet de interface er bijna net zo uit als op 1 van de verschillende Nexus apparaten van Google. Niet alleen resulteert dit in een wat strakkere interface, want features als Google Now en Google Search zijn nu een stuk makkelijker terug te vinden op het startscherm.

Er is overigens nog wel een lange weg te gaan, want de overige grafische elementen zoals menu’s, browsers en nog een hoop andere grafische elementen kunnen niet zomaar worden aangepast. Mocht je echter nog twijfelen om een Nexus product aan te schaffen dan is de Google Now Launcher de ideale manier om te kijken of de interface je bevalt.