zonneallergie

Hoe krijg je zonneallergie weg

Geplaatst in Vrije tijd

Niets is lekkerder dan een heerlijke zonvakantie. De hele dag genieten van zon, zee en strand. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, want veel mensen hebben helaas last van zonneallergie. Allergieën komen voort uit het feit dat ons lichaam een afweerreactie heeft tegen lichaamsvreemde stoffen. Bij zonneallergie heeft ons lichaam een extreem heftige reactie op het zonlicht want kan resulteren in zonneallergie.

Ons lichaam zal zonneallergie vertalen in vlekken, bultjes, jeuk en extreme huidirritatie. Mensen die last hebben van zonneallergie ervaren een heerlijke zonvakantie naar Turkije heel anders dan mensen die hier geen last van hebben. Maar gelukkig zijn er een aantal mogelijke oplossingen om zonneallergie te verminderen, te voorkomen en te behandelen.

1. Zonlicht vermijden om erger te voorkomen

Ben je overgevoelig voor zonneallergie, dan is het aan te raden om vooral in het buitenland zonlicht te vermijden wanneer de zon op zijn sterkst is. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur is de UV-straling het sterkst en in deze periode kan je het beste uit de zon blijven. Als je zonneallergie op hebt gelopen zal het doorgaans tot 10 dagen duren voordat de allergieklachten zullen verdwijnen. Vermijdt ook in Nederland in de genoemde periode dan de zon.

2. Insmeren met zonnebrandcrème (voorbehoedsmiddel)

Als je op vakantie gaat naar Turkije of een ander zonnig land, neem dan een zonblocker mee of een goede zonnebrandcrème. Beide kunnen dienen om zonneallergie te voorkomen. Smeer de crème of blocker minimaal een halfuur voordat je de zon ingaat op en zorg ervoor dat je de hele dag door je goed insmeert. In de periode van 11.00 uur tot 15.00 uur moet je extra alert zijn dat je voldoende insmeert, ook als je in de schaduw zit.

3. Bedekkende kleding beschermt

Het is niet de meest ideale optie maar bedekkende kleding zorgt ervoor dat de gevoelige huid niet geen zonlicht op zich krijgt. Als je een lange dag in de zon loopt, is het verstandig een T-shirt en lange broek of rok aan te trekken. Doe ook een pet of een hoed op zodat je hoofdhuid ook geen zonlicht krijgt. Zwemmen met een katoenen T-shirt en een pet is ook aan te raden want in het water heeft het zonlicht ook invloed op de huid.

4. Bouw het zonlicht op

Zonneallergie is heel vervelend, helemaal als je het nog nooit hebt ervaren. Als je een Turkije vakantie boekt is het daarom aan te raden om minimaal drie maand van te voren dagelijks kort in de zon te zitten en dit steeds verder uitbreid. Op deze manier went de huid alvast aan het zonlicht, maar in Turkije is de zon veel krachtiger dan in Nederland, blijf hierdoor op je hoede tussen 11.00 uur en 15.00 uur.