mindfulness

Hoe krijg je een leven zonder depressie

Geplaatst in Psychologie

Je depressie voorgoed vaarwel zeggen met mindfulness

Het is heel erg moeilijk om van je depressie af te komen. Voor velen komt zelfs daarna de depressie ook nog vaker terug. Vooral bij terugkomende depressie is mindfulness de best bewezen remedie. Dat komt omdat het bij mindfulness in de kern gaat over het beter leren omgaan met vervelende dingen. Je leert hier beter mee omgaan doordat je een nieuwe manier hebt van kijken naar je eigen gedachten. Vaak zien we ons gedachten nog als iets wat we zelf produceren. Vaak is dit ook het geval, echter in veel gevallen produceren onze hersenen de gedachten automatisch. Dit is vooral het geval met depressieve gedachten, dit zijn vaak niet meer dan vast gesleten automatische patronen.

Hoe kijkt mindfulness dan tegen depressieve gedachten aan?

Als je mediteert probeer je de gedachten niet weg te drukken, je probeert ook geen positieve dingen te bedenken. Je hersenen zullen dan automatische gedachten gaan produceren. Terwijl je deze gedachten bekijkt en hier niets mee doet heb je tegelijkertijd aandacht over voor andere prikkels. Je kunt bijvoorbeeld de aandacht in je lichaam brengen. Hierdoor zal de gedachte op de achtergrond verder gaan en nog minder storend worden. Je zal er dan ook lichamelijk minder emoties van ervaren.

Onthoud heel goed dat je wel steeds bij je gevoel moet blijven. Als je gaat voelen kan er heel wat naars in je lichaam omhoog komen. Je eerste reactie zal zijn om maar weer te gaan denken. Je gevoel kan echter nooit zo met je op de loop gaan als je gedachten. Vaak voelt het alsof je de controle verlies als je gaat voelen en de controle terug krijgt in je hoofd, maar dit is de grootste en meest gevaarlijke misvatting die er is. Als je dus meer controle op je leven wilt krijgen moet je dus meer gaan voelen!

Meer weten?  hier is meer over depressie en mindfulness. Als je nu al niet kunt wachten om te beginnen:doe de gratis online cursus!