Citroen

Hoe krijg je korting op je autoverzekering op basis van je rijstijl?

Geplaatst in Overig

Korting op je autoverzekering: laat je rijstijl het bepalen
Het is nog redelijk nieuw in verzekeringsland, maar al een grote hit aan het worden: korting op je autoverzekering op basis van je rijstijl. Dus: als je netjes rijdt kun je de premie van je autoverzekering per jaar tot wel €200,- laten dalen! Op deze manier wordt een goedkope autoverzekering al snel haalbaar. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hieronder.

Hoe kun je besparen op je autoverzekering?
Verzekeraars kunnen je rijgedrag registreren. Hiervoor wordt of een app gebruikt, of een stick die in je auto wordt ingeplugd. Door middel van deze registratie wordt duidelijk hoe je rijgedrag is. Rijd je heel netjes en rem je nooit onverwacht? Dan kan je korting jaarlijks oplopen tot wel €200,-. Voor de gemiddelde rijder, die weleens een uitschieter heeft naar te hard rijden of die zo nu en dan even niet zit op te letten en dan net wat harder moet remmen is het bedrag lager.
Om te bepalen of en hoeveel korting je krijgt, krijg je punten voor je rijgedrag. Die worden later omgezet in korting. Ben je benieuwd welke verzekeraars hieraan meewerken?

Voor welke doelgroep is deze verzekering het meest geschikt?
Verzekeraars hebben twee doelgroepen voor wie deze methode het meest kan opleveren: de jongeren tot 24 jaar, en de oudere automobilisten.
Van jongeren is het bekend dat ze vaker ongelukken hebben in het verkeer. Dat is ook logisch: zij hebben nog niet de ervaring die een chauffeur van 45 jaar wel heeft opgebouwd. Om jongeren te triggeren goed op te letten in het verkeer, kan deze app of stick een goede motivator zijn.
Ook ouderen zijn niet altijd meer zo oplettend. Het reactievermogen gaat weleens wat achteruit. Verzekeraars zijn hier niet blij mee, en worden soms zelfs geweigerd als klant. Om ervoor te zorgen dat ook ouderen goed op blijven letten, kan deze manier van rijden veel voordeel opleveren.

Zitten er ook nadelen aan?
Helemaal vrijblijvend is het systeem niet. Verzekeraars hebben namelijk niet alleen ingebouwd dat je korting krijgt bij goed rijgedrag, maar het werkt ook de andere kant op. Als je rijgedrag dusdanig zorgelijk en slecht is dat je regelmatig problemen veroorzaakt in het verkeer of echt gevaarlijk is, kunnen verzekeraars je verzekering ook opzeggen. Vaak is het dan erg lastig om ergens anders nog weer een nieuwe verzekering af te kunnen sluiten.
Daarnaast zit er 1 probleem bij de apps en sticks: als je onverwacht hard remt voor bijvoorbeeld een overstekend kind, ziet de app dit als slecht rijgedrag, terwijl jij juist een ongeluk wil voorkomen.