Bingo

Hoe krijg je toestemming voor een bingoloterij?

Je zal nu misschien wel denken: “Toestemming voor een bingoloterij? Ik wist helemaal niet dat dat nodig was”. Heel veel Nederlanders weten dit niet, maar toch zijn er een aantal specifieke regels voor het organiseren van een bingoloterij. Ook voor het spelen van bingo op het internet zijn een aantal wetten van toepassing (lees meer op www.online-bingo.info) en ook dat weten heel veel Nederlanders niet. Desondanks worden er door Nederlanders heel veel bingoavonden georganiseerd en op het internet bingo gespeeld.

Wat zijn de voorwaarden voor de bingoloterij?

Bingo is een zogenaamd “klein kansspel”. Om een klein kansspel te mogen organiseren zijn er een aantal voorwaarden in de wet beschreven. De voorwaarden zijn als volgt:

  • de bingoloterij moet georganiseerd worden door een vereniging die ten minste 3 jaar geleden in Nederland is opgericht.
  • de organiserende vereniging moet een duidelijk doel hebben
  • het prijzengeld mag maximaal € 1.550,- per evenement bedragen
  • het prijzengeld mag maximaal € 400,- per ronde bedragen

Hoe kan de toestemming worden verkregen?

Voordat je toestemming aan de gemeente gaat vragen is het belangrijk dat je aan de genoemde voorwaarden voldoet. De gemeenten zijn daar erg streng in. Als je aan de voorwaarden voldoet dan dien je minimaal twee weken voor de bingoloterij een melding te doen aan de burgemeester en wethouders van de gemeente waarin de bingoloterij gaat plaatsvinden. Het verschilt per gemeente, maar vaak is er een formulier op de website van de gemeente opgenomen waarmee je de melding kan doen. Vermeld daarbij de locatie en het tijdstip van de bingoloterij. Als je aan de voorwaarden voldoet hoef je je niet al te veel zorgen te maken, tenzij het een extreem groot evenement is. De burgemeester en wethouders hebben namelijk wel het recht om de bingoloterij te verbieden of aanvullende voorwaarden te stellen.